Det danske Cyberlandshold for 2018 dyster i London
Hvor mange ikke it-kyndige ser nuller og et-taller, uforståelige tegn og lange tekststrenge, ser de ti dygtige it-talenter fra det danske Cyberlandshold, som Forsvarets Efterretningstjeneste har sat, muligheder og løsninger, når de sidder foran skærmen og kæmper med at løse it-opgaver. Det har de gjort derhjemme igennem online it-konkurrencer, og det har de gjort under de tre boot camps, som Forsvarets Efterretningstjeneste har afholdt for det danske Cyberlandshold i løbet af de seneste måneder.
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udvalgte i juni de endelige ti deltagere til årets Cyberlandshold blandt mere end 200 kandidater, som havde løst introopgaven, der gav adgang til det videre forløb. Det er anden gang, FE stiller det danske Cyberlandshold.
"Når FE vælger at stille med det danske Cyberlandshold, så er det fordi, vi rigtig gerne vil bidrage til at skabe et større fokus på it-sikkerhed. Danske virksomheder og myndigheder oplever jo et kapløb om de mest kompetente it-medarbejdere, og en måde at sikre flere it-talenter på, er ved aktivt at vise de unge mennesker, at it-sikkerhed er en spændende og vigtig karrierevej," siger Lars Findsen, chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
De ti deltagere på holdet har, siden holdet blev stillet, således arbejdet på at forbedre og optimere både deres egne og holdets it-kvalifikationer gennem online it-konkurrencer og ved de tre boot camps.
Og nu skal læring og viden stå sin prøve. På søndag rejser Cyberlandsholdet og FE-repræsentanter til London, hvor den europæiske finale i cybermesterskaberne finder sted. Finalen foregår over to dage, hvor de i alt 17 nationer bliver præsenteret for en række it-opgaver, som skal løses bedst muligt for at gå derfra med guldmedaljen.
"Jeg er meget imponeret over, hvordan deltagerne på Cyberlandsholdet er gået til opgaverne. De har fra begyndelsen vist stort initiativ og engagement, og de formår under hver konkurrence at samarbejde og dermed højne det tekniske niveau. Jeg har store forventninger til en flot præstation i London," siger Michael Dyrmose fra Forsvarets Efterretningstjeneste, som er landstræner for Cyberlandsholdet.
I år har værtsnationen England og ENISA (Europæisk Netværks og Informationssikkerheds Agentur) valgt en ny tilgang til opgaverne. For hvor den typiske it-konkurrence består af en række ofte afgrænsede it-opgaver, så skal deltagerne i år arbejde, som var de en national it-sikkerhedsvirksomhed. Virksomheden (Cyberlandsholdet) skal vælge en række kontrakter, som både giver penge og omdømme, når de bliver løst. Men da nogle kontrakter kræver, at man har et godt omdømme for at kunne vælge dem, skal hvert hold strategisk overveje, hvornår og om de vælger at løse de forskellige kontrakter. Vinderen er den virksomhed (det cyberlandshold), som har tjent flest penge ved finalens afslutning.
Under cybermesterskaberne vil Danmarks Radio være til stede, hvor de følger det danske Cyberlandshold. Optagelserne fra London og optagelser fra visse boot camps vil indgå i et indslag, som DR viser i DR 21Søndag den 21. oktober 2018.
Her kan du læse mere om de deltagerne på Cyberlandsholdet for 2018.
For yderligere information om Cyberlandsholdet kan FE's kommunikationsrådgiver kontaktes på 2160 3603.