Udsyn 2022

   

 

Ruslands adfærd og især krigen i Ukraine har ændret den sikkerhedspolitiske situation på måder, som får stor betydning for Danmark i de kommende år. Danmark og Vesten står over for en langvarig konflikt med Rusland, som tager mange forskellige midler i brug for at skabe frygt og usikkerhed i vores lande.

 

Samtidig er Kina på vej til at blive verdens største økonomi. Det er en udfordring for Vesten og Danmark, fordi Kina har en anden politisk og økonomisk model end Vesten. Både Rusland og Kina udfører cyberspionage mod Danmark, og der er en potentiel trussel fra destruktive cyberangreb fra Ruslands side mod danske myndigheder og virksomheder.

 

Den spændte situation mellem Rusland og Vesten vil også ramme Arktis. Rusland kan også forsøge at skabe uro eller uenighed mellem de vestlige arktiske stater og mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

 

Vi står også fortsat over for en global terrortrussel. Følger af Ruslands invasion af Ukraine og COVID-19-pandemien har bidraget til øget ustabilitet i Mellemøsten og Afrika. Det har skabt grundlag for, at terrorgrupper bliver styrket, og for et fornyet migrationspres i retning mod Europa.

 

I UDSYN tegner vi et billede af disse udefrakommende trusler mod Danmark og af andre forhold i udlandet, der har betydning for Danmarks sikkerhedspolitik.

 

Læs UDSYN her.