Mød en krypto-profil

 

 

For mig har grundforskning altid fyldt meget. Jeg har en baggrund inden for naturvidenskab, og efter det har jeg arbejdet på et universitet. Men en dag dukkede der et stillingsopslag op fra FE, som åbnede mine øjne for en ny form for forskning – forskning som har en direkte effekt, og som gør en direkte forskel for Danmarks sikkerhed”.

 

En medarbejder i FE’s krypto-enhed er sjældent fuldt færdiguddannet til stillingen fra dag ét. Alle har meget forskellige profiler, og uddannelsesmulighederne spænder bredt.

 

Da jeg startede i FE’s krypto-enhed, havde jeg aldrig haft et kursus i kryptologi. Derfor har min læringskurve været utrolig stejl. Der var en masse nye ting at lære inden for området, men min naturvidenskabelige baggrund har været et godt afsæt til at sætte mig ind i de dele af kryptologien, jeg indtil videre har beskæftiget mig med.

 

Arbejdet i FE både udfordrer og udvikler mig fagligt. Der er en god stemning på kontoret, og man kan altid spørge sine kollegaer, hvis man har brug for hjælp med noget – uanset om det arbejdsrelateret eller ej. Der er nemlig også plads til andet og mere end det faglige. Bl.a. hyggelige frokostpauser med snakke om fritidsinteresser, som spænder bredt fra outdooraktiviteter til salsa på 20ende år”.

 

I krypto-enheden er der mange forskelligartede opgaver – en del af dem er projektorienterede og indebærer ofte identificering af mønstre i data, der kan udnyttes til kryptoanalyse eller optimering af modeller.

 

Normalt bruger jeg det meste af min tid på at udvikle machine learning-modeller, men mit nuværende projekt er inden for et helt andet felt. Projektet omhandler nemlig optimering og videreudvikling af en algoritme til afvikling på et HPC-system. Jeg har blandt andet arbejdet med at få vores maskinkode på vores HPC til at køre hurtigere, så vi kan udnytte vores beregningskraft mere effektivt. Som minimum får vi kørt vores beregninger billigere, hvilket giver plads til flere nye projekter, og ideelt gør det, at vi kan løse ting, vi ikke kunne før. Det kan skabe helt nye kapaciteter, der kan bidrage til FE’s indhentning.

 

Så jeg har i FE både fået spændende opgaver inden for matematik/programmering, og et job som giver mening for mig, fordi jeg kan være med til at skabe et mere sikkert Danmark”.

 

Forsvarets Efterretningstjeneste er en lukket verden, og derfor havde Julie, ligesom mange andre, gjort sig en masse forestillinger, inden hun startede:

 

Modsat mine forestillinger om FE så er der en enorm medarbejderdiversitet. Jeg havde troet, at størstedelen af de ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste havde en militær baggrund, men der tog jeg grueligt fejl. Faktisk er de fleste civile, som kommer med et hav af forskellige baggrunde. Når man kommer fra en forskningsmæssig baggrund, kan det nogle gange være svært at oversætte sine kompetencer til arbejdsmarkedet udenfor universiteterne, men fordi der er så mange med en utraditionel baggrund i FE, så er der en stærk kultur for at se muligheder i folks forskelligheder og få bragt dem i spil.

 

Trods forskelligheder samarbejder vi alle om et fælles mål, og hver dag møder jeg masser af hjælpsomme kollegaer, som er med til at skabe en bedre og mere sikker verden”.FE's krypto-kampagne 2023

I 2023 søgte vi efter nye krypto-kolleger, og den i forbindelse lavede vi i vores kampagne en krypto-gåde med koder, som ansøgerne kunne forsøge at løse. Hvis du er interesseret i at finde svarerne, så finder du en write up her. Sidst opdateret 2. februar, 2024 - Kl. 11.34